BG Cleaning / (T) FSI Reiniging

Door telkens strenger wordende milieueisen en het zuiniger moeten worden van motoren treedt er bij de nieuwe generatie benzinemotoren veel sneller inwendige vervuiling op dan vroeger.
Vooral de huidige TFSI en FSI-motoren hebben veel last van carbon/koolstof afzetting in de inlaat, veroorzaakt door de combinatie van

  • directe inspuiting (in de cilinderruimte), 
  • EGR (terugvoeren van uitlaatgas naar het inlaat traject), 
  • Blow-by gassen (lekkage lang zuigerveren) en carterventilatie.

De meeste vervuiling vindt plaats direct voor de inlaatkleppen van de motor.

Een vervuild inlaat kanaal van een TFSI-motor met 54.000 km op de teller


Inlaat kanaal na de reiniging

Door de plaatsing van de verstuiver direct in de cilinderruimte spoelt er geen brandstof meer over de kleppen en raken deze vervuild. Mogelijke klachten die hieruit voortvloeien:
Slechte stationair loop van de motor,
Inhouden en/of schokkerig rijgedrag,
Hoger brandstofverbruik,
Misfire’s/brandend motorstoringslampje.

VAG Car Service is dealer van BG-reiniging producten

VAG Car Service werkt met de BG AIS Cleaning Tool, deze is speciaal ontwikkeld om de vervuiling in de inlaat te reinigen. Door onder hogedruk een reiniger in te spuiten tijdens het draaien van de motor worden de kleppen en de inlaat gereinigd. Het vuil wordt los geweekt en meegenomen naar de verbrandingsruimte waar deze via de uitlaat verdwijnt uit de motor. Deze behandeling is niet schadelijk voor de katalysator. De volgende stappen worden ondernomen bij een reiniging:

1. Diagnose door middel van een camera in de inlaat om een inschatting te kunnen maken van de mate van vervuiling. Op basis van de beelden kunnen we bepalen hoeveel reinigingsmiddel noodzakelijk is. (Niet mogelijk bij ieder type motor, vraag naar de mogelijkheden)
2. Het plaatsen van de apparatuur en inspuitventiel
3. De motor op het juiste toerental houden tijdens het inspuiten om zo de reiniging in werking te zetten
4. De auto na de reiniging uitlezen om eventuele storingen te wissen die tijdens de reiniging zijn opgetreden

Deze behandeling neemt ongeveer 1 uur in beslag en kost € 175,- inclusief BTW.

 

Wij adviseren echter om een complete reiniging behandeling te doen om de snelle vervuiling te voorkomen en/of mate van vervuiling tegen te gaan. Deze behandeling omvat de eerste 4 stappen van de reiniging van de inlaat zoals hierboven weergegeven maar wordt uitgebreid met:

5. Een krachtige brandstof circuit reiniger die aan de brandstof wordt toegevoegd. Deze reinigt en smeert het gehele brandstofsysteem en verbetert de verbranding en motorprestaties.
6. Het inwendig reinigen van de motor door een reiniger aan de motorolie toe te voegen. Deze zogenaamde motor flush reinigt de motor en maakt zuigerveren en klepschotels weer gangbaar. Deze reiniger blijft tijdens de behandeling van de luchtinlaat in de motor zitten.
7. Het verversen van de motorolie met de door de fabriek voorgeschreven Castrol olie + vervangen van het oliefilter.
8. Het toevoegen van een olie additief. Deze voorkomt vernis- en harsafzettingen in motordelen zoals hydraulische klepstoters en nokkenastiming en verminderd de hoeveelheid blow-by gassen.

Deze behandeling neemt ongeveer 1,5 uur in beslag en kost voor 4 cilinder motoren € 299,- incl. BTW.
Voor 6 of 8 cilinder motoren rekenen wij € 399,- incl. BTW.

 

Ons advies is een reiniging uit te voeren iedere 50.000km om zo verdere vervuiling tegen te gaan die slechte invloed kan hebben op de prestaties en brandstofverbruik van de motor.